Klubbkåken på Skansbacken

Vi har öppet nästan varje kväll
(Kontrollera i högermarginalen under “Kåken idag” om det är öppet just idag. I mobilen måste du scrolla ner en bit)

Söndag-torsdag 18.00-21.00
Fredag-lördag 18.00-22.00

Under hojsäsongen, maj-september, öppnar vi redan kl.16.00 lördag-söndag!

Vid större klubbaktiviteter samt kring jul och midsommar kan det vara stängt.

Nästan mitt inne i stan

Rapidos klubbhus ligger centralt, strax söder om Södermalm nära Gullmarsplan, vilket gör att det är enkelt att ta sig dit både sommar och vinter.

Samlingspunkt året runt

Klubbhuset är en samlingspunkt året runt för medlemmar och andra hojåkare som kommer förbi på en fika, läsa hojtidningar eller bara för att prata/umgås.

Serveringen

Klubbhuset och serveringen är öppen varje kväll och sköts av samtliga medlemmar som hjälper till ungefär 3-4 gånger per år.

I serveringen finns det kaffe, läsk, fikabröd, godis, hamburgare och varma mackor, allt till låga “hojåkarpriser”. Vi som tycker att det är dyrt med tidningar har dessutom möjlighet att läsa de flesta svenska hojtidningarna helt gratis :-)Vid större klubbaktiviteter samt kring jul och midsommar kan det vara stängt.

Renoveringen 1980-1982

Hösten 1980, efter två års förhandlingar fick Rapido fastighetskontorets godkännande att hyra huset som då stått helt oanvänt i cirka 10 år och bara förfallit.

Från vintern 1980/81 fram till våren 1982 genomförde Rapidos medlemmar på egen hand och under lediga stunder den genomgripande renovering som gett huset det nuvarande utseendet. Material och vissa specialarbeten som takläggning bekostades av fastighetskontoret.

Renoveringarna 1991-1996

November-december 1991 renoverades återigen hall, stora rummet och serveringsrum med ny färg, nytt golv, ny elektrisk utrustning, och vissa ombyggnationer, denna gång helt utan pengar från staden. I December 1995 kunde vi efter fem års sparande installera en braskamin som ger lägre uppvärmningskostnader samt är väldigt hemtrevlig 🙂

Renoveringarna 1996-2001

Vintern 1997/98 renoverades köket som stort sett varit oförändrat sedan 1981. Vi har nu ett kök som är lätt att hålla rent och är trevligt att arbeta i. Vintern 2001 renoverades ännu en gång husets stora rum, ny färg på väggarna, ny möblering med nya möbler och belysning.

Historian om värdshuset som blev mc-klubb

-Det är uppenbart att gården vid Nedre Skanskvarn från 1700-talets mitt till 1838 främst hade betydelse som det första värdshuset utanför södra tullen.Den äldsta kända handlingen rörande vårt klubbhus är ett landshövdingeämbetes utslag av den 19 mars 1762, enligt vilken ägaren till Enskede gård fick tillstånd att uppsätta ett krogställe på högra sidan av landsvägen mot villkor att innehavaren “skall hafva inseende och theröfver vård att vanartigt folk icke genom sandhämtande vidare undergräfva och förderfva den therförbigående allmänna landsvägen”.

Men med tiden blev värdshusets rykte allt mer skamfilat. Krogens placering utanför Stockholms tull och utom räckhåll för stadens polis gjorde den till en tidvis ganska skum plats. Här kunde diverse ljusskygga individer vistas i fred, tjuvgods bytte ägare och lönnbränd sprit såldes allt som oftast. Till bilden av trakten hör också gården Skansberg, mittemot klubbhuset. På Skansberg hade man långa tider ett slakteri. Med sina vilt supande slaktardrängar som ständigt var i slagsmål, och med de blodtörstigt rytande slaktarhundarna, samt en och annan högljudd grisslakt på repertoaren utgjorde gården ett markant och ganska störande inslag i miljön. När krogtillståndet drogs in 1838 blev det något lugnare i trakten.

Närheten till kyrkogården strax söder om huset satte också sin prägel på trakten. Första gången den användes var 1808 då Sverige var i krig med både Danmark och Ryssland. Området ansågs lämpligt därför att marken bestod av lös sand som var lätt att gräva i. “Men begravningarna skall hava gått lättsinnigt till.”, uppgav en dåtida rapportör. På 1830-talet, utbröt en koleraepedemi i Stockholm, återigen rullade likvagnarna förbi i en ständig ström och dödgrävaren i andra ändan av parken fick slita nätterna igenom. Därför det i folkmun använda namnet “Kolerakyrkogården”.

//LÄNK TILL PDF FIL OM KLUBBHUSET//